Wat zijn mineralen?
Mineralen zijn voedingsstoffen die onder de micronutriënten van je eten vallen. Dit houdt in dat zij vaak in hele kleine hoeveelheden aanwezig zijn in je voeding. Hoewel ze geen energie leveren, zijn ze wel belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het lichaam bij kinderen en het in stand houden van de gezondheid bij volwassenen.
Je lichaam kan zelf geen mineralen aanmaken, waardoor we deze uit onze voeding moeten halen. In Nederland komen bijna geen mineralen tekorten voor, maar hebben we vaak juist een overschot aan natrium (zout). Wanneer je van bepaalde mineralen voedingssupplementen juist heel weinig nodig hebt, noemen we deze ‘spoorelementen’.
Welke mineralen voedingssupplementen komen veel voor?
Een aantal voedingssupplementen met mineralen worden vaker gebruikt dan anderen. Dit heeft er meestal mee te maken dat ze minder vaak voorkomen in voeding, waardoor het belangrijk is om ze door middel van ondersteunende supplementen binnen te krijgen. Ook zijn er bepaalde supplementen die je lichaam minder goed opneemt, waardoor je deze ook het beste in grotere hoeveelheden kan binnenkrijgen.
1. Calcium
Vooral oudere mensen krijgen sneller last van een calciumtekort, en dat terwijl het juist belangrijk is voor de botten en tegen artrose klachten. Ook helpt calcium bij de ondersteuning van je bloeddruk.
2. Mineralen voedingssupplementen: IJzer
IJzer maakt hemoglobine aan, een eiwit dat zuurstof door je bloedbaan transporteert. Daarnaast activeert het bepaalde enzymen die de aanmaak van aminozuren, collageen, neurotransmitters en hormonen ondersteunen.
3. Magnesium
Net als calcium helpt magnesium om je botten te versterken. Het houdt daarbij ook de bloeddruk in stand, en helpt spieren om zich aan te spannen en te ontspannen. Bovendien wordt magnesium veel gebruikt bij het slapen.
4. Kalium
Kalium zorgt ervoor dat de lichaamsvloeistoffen goed gebalanceerd zijn. Je hartslag blijft regelmatig en je spieren hebben meer ruimte om te ontspannen en aan te spannen.
5. Mineralen voedingssupplementen: Zink
Dankzij zink kan ons bloed stollen wanneer wij een wondje hebben. Bovendien draagt het bij aan de aanmaak van eiwitten en DNA en versterkt het het immuunsysteem.
Welke mineralen hebben we het meeste nodig?
In principe kunnen we door middel van een gebalanceerd dieet aan alle benodigde mineralen komen. Toch komt het nog wel eens voor dat je bepaalde stoffen tekortkomt door een allergie, of doordat je bepaalde voeding niet zo lekker vindt. In dat geval is het handig om te letten op de mineralen die je sneller nodig zal hebben, zodat je hierbij gebruik kan maken van mineralen voedingssupplementen.
- Calcium
- IJzer
- Magnesium
- Kalium
Andere voedingsstoffen, zoals zink, mangaan, koper en natrium komen veel vaker voor, waardoor we minder snel last zullen krijgen van een tekort.
Voordat je begint met het nemen van mineralen voedingssupplementen, is het belangrijk om dit te overleggen met je huisarts. Dan weet je zeker of het gezond is voor je.