Hoe werkt onze slaap?
Iedereen heeft slaap nodig, van de kleinste insecten tot aan de grootste zoogdieren. Het is nu eenmaal een belangrijk onderdeel van ons bestaan en onze gezondheid. Tijdens onze slaap, zorgt ons lichaam er namelijk voor dat we kunnen herstellen. Je spieren repareren gebroken weefsel en maken nieuw weefsel aan na een workout en je hersenen slaan alle herinneringen van die dag op.
Je kan je nachtrust in vier verschillende fasen verdelen. Je hebt alle vier de fasen meerdere keren per nacht, in cycli van 90 minuten.
- De slaap/waak fase. Dit is het punt waarbij je net wegvalt in je slaap, maar je nog wel redelijk bewust bent van de geluiden om je heen. Je spieren zijn nog gespannen en je ogen bewegen erg veel. Ook je ademhaling en temperatuur zijn nu nog aan het fluctueren.
- De lichte slaap. Dit is de langste fase van je nachtrust. Wanneer je je in een lichte slaap verkeerd, ben je ontspannen. Je ogen bewegen niet meer en je ademhaling en hartslag zijn nu rustig. Ook je hersenen komen hier meer tot rust.
- De diepe slaap. Dit is het punt waarin je lichaam het beste kan herstellen. Je hersenactiviteit en lichaamsactiviteit zijn erg laag en je spieren zijn volledig ontspannen. Deze slaapfase begint lang, maar wordt steeds korter gedurende de nacht, tot je wakker wordt.
- De REM slaap. Dit is de fase waarin je hersenen informatie aan het verwerken zijn. Daarom droom je ook het meeste in deze fase. Je ademhaling en hartslag stijgen weer en je ogen beginnen weer te bewegen.
Wanneer je slecht in slaap komt, of juist slecht de nacht doorkomt, kan het zijn dat één of meerdere fasen niet volledig aan bod komen. Dit kan gevolgen hebben voor je mentale en lichamelijke gezondheid.
Goede nachtrust pillen voor je slaap
Om je te helpen beter te slapen, kan je gebruik maken van goede nachtrust pillen. Deze pillen bevatten één of meerdere stoffen die een positieve invloed hebben op je hersenen en lichaam, waardoor ze het in slaap vallen een makkelijker proces maken. De volgende kruiden hebben allemaal een natuurlijke oorsprong en zijn beschikbaar in supplement vorm om te nemen voor het slapengaan.
1. Valeriaan
Valeriaan is wellicht de meeste bekende vorm van goede nachtrust pillen. Hoe dit kruid precies effect heeft op je slaap, is tot op heden nog onduidelijk. Toch is er wel bewijs dat het effectief is bij het verbeteren van je slaap, zoals blijkt uit onderzoek. Je kan valeriaan ook als thee drinken, in plaats van als pil innemen. De smaak wordt echter niet altijd als lekker beschouwd.
2. Goede nachtrust pillen: Lavendel
Wie houdt er nu niet van lavendel? Wist je dat de geur niet alleen lekker is om aan te ruiken, maar dat het ook helpt bij het kalmeren van je hersenen? De plant zorgt ervoor dat je zowel makkelijker doorslaapt als dat het helpt bij het verlichten van angstklachten. Als je lastig kan slapen door stress of angst, kan lavendel dus perfect helpen om je te laten slapen.
3. Wilde Passiebloem
Wilde passiebloem helpt om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Uit onderzoek is gebleken dat proefpersonen die wilde passiebloem thee namen voor het slapengaan, zowel langer sliepen als dat ze het idee hadden dat hun nachtrust van betere kwaliteit was. Passiebloem komt voor nu nog niet voor in de vorm van goede nachtrust pillen, maar je kan deze wel als thee drinken. Hoe de bloem werkt en welke effecten daar nu precies bij horen, daar moet nog meer onderzoek naar worden gedaan.
4. Goede nachtrust pillen: Kamille
Kamille staat niet zozeer bekend om de slaapverwekkende eigenschappen, maar juist wel om de kalmerende eigenschappen van de bloem. Maar juist daardoor kan je kamille ook erg goed als slaapmiddel gebruiken. Dit komt omdat kamille een stofje bevat dat apigenine heet. Dit stofje helpt de hersenen met het verminderen van gevoelens van angst en paniek, en helpt ze juist om meer tot rust te komen. Als een gevolg hiervan, val je makkelijker in slaap.
Naast bovenstaande kruiden zijn er ook andere goede nachtrust pillen die je helpen met in slaap vallen of doorslapen. Mochten deze middelen helemaal niet helpen bij je nachtrust, dan is het verstandig om in gesprek te gaan met een arts. Mogelijk is er dan meer aan de hand.