Wat is het belang van je immuunsysteem opbouwen?
Je immuunsysteem is een groot netwerk van allemaal organen, eiwitten, witte bloedcellen en chemicaliën. Samen vormen ze een systeem dat je beschermt tegen schadelijke bacteriën, schimmels en virussen. Wanneer je immuunsysteem goed functioneert, is het in staat om schadelijke stoffen te detecteren en deze aan te vallen. Daarna wordt de informatie van deze schadelijke stoffen opgeslagen, waardoor je lichaam nog beter in staat is om je te beschermen mocht het er weer mee in aanraking komen.
Bij ernstige ziektes, kan een huisarts een antibioticakuur voorschrijven. Deze bevat stoffen die helpen om schadelijke bacteriën uit te schakelen, maar kan niet gebruikt worden bij virussen. Dit moet je lichaam zelf oplossen.
Wanneer je immuunsysteem niet goed functioneert, is het niet in staat om ziektemakers te bestrijden. Er kan dan een infectie ontstaan. Soms lukt het je immuunsysteem wel om een ziektemaker te bestrijden, maar blijft het daarna ook gezonde cellen aanvallen. In andere gevallen ziet je immuunsysteem lichaamseigen cellen aan voor ziektemakers en valt het deze aan. Dan kan je spreken van een auto-immuunziekte of een allergische reactie.
In de meeste gevallen werkt je immuunsysteem prima, maar het heeft wel hulp nodig om optimaal te kunnen blijven functioneren. Dit kan je ondersteunen door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen of door bepaalde supplementen te slikken.
Tips voor je immuunsysteem opbouwen
Het is aan jou om je immuunsysteem te ondersteunen. Alles wat je doet heeft hier namelijk invloed op, van de dingen die je eet tot je dagelijkse bezigheden. Wanneer je het idee hebt dat je immuunsysteem wel een zetje kan gebruiken, kan je de volgende tips volgen. Hiermee kan je je immuunsysteem opbouwen en gezond houden. Bovendien is het ook goed voor de rest van je gezondheid.
1. Slaap voldoende
Tijdens je slaap krijgt je lichaam de kans om zich te herstellen en om tot rust te komen. Ook je immuunsysteem heeft deze rust nodig om alles weer aan te vullen. Een slechte nachtrust kan daardoor bijdragen aan een zwakker afweersysteem. Zorg er dus voor dat je voldoende nachtrust krijgt elke nacht.
2. Je immuunsysteem opbouwen met gezonde vetten
Gezonde vetten kan je vinden in dingen als vette vis of plantaardige oliën. Deze vetten zijn goed voor je immuunsysteem omdat ze je lichaam kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen. Een ontsteking is een natuurlijke reactie van het lichaam op schade, maar wanneer deze ontsteking te lang blijft aanhouden, kan dit voor chronische klachten zorgen. Dit zorgt er op z’n beurt weer voor dat je immuunsysteem minder aandacht heeft voor ziektemakers. Door voldoende gezonde vetten binnen te krijgen, verminder je de kans op deze klachten.
3. Let op je stressniveau
Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op spannende en onvoorspelbare situaties. Langdurige stress kan echter voor nare klachten zorgen. Door goed in de gaten te houden ho vaak je stress ervaart, en oefeningen doet om je stress te verlichten, kan je je immuunsysteem opbouwen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat langdurige stress bij kinderen hun immuunsysteem kan onderdrukken.
4. Je immuunsysteem opbouwen met probiotica
Probiotica zijn groepen van bacteriën die goed zijn voor je darmenstelsel. Ze helpen je darmen om gezond te blijven en zorgen ervoor dat je lichaam goed in staat is om alle nutriënten uit je voeding op te nemen. Wanneer je darmen gezond zijn, zijn ze beter in staat om schadelijke stoffen te herkennen en aan te vallen. Dit komt omdat je darmen een grote rol spelen in je immuunsysteem. Je kan probiotica vinden in producten als yoghurt, kefir en kimchi.
5. Gebruik supplementen
Wanneer je een vitaminetekort hebt, of andere klachten hebt, kunnen supplementen je net even een extra steuntje in de rug geven. Ze bevatten namelijk hoge concentraties van één of meerdere vitamines en mineralen die je lichaam ondersteunen. Zeker in de winterperiode, wanneer je immuunsysteem vaak wat zwakker is, kunnen supplementen helpen om je immuunsysteem op te bouwen. Doe dit altijd in overleg met je huisarts.