Wat zijn hartziekten?

hartziekten kunnen om verschillende redenen ontstaan

Hartziekten is een overkoepelende term voor allerlei ziekten en aandoeningen die van invloed zijn op het hart. In veel gevallen gaat het over een combinatie van je hart- en bloedvaten, maar er zijn ook ziekten die alleen van invloed zijn op je hart. Wel is het van groot belang dat je hart gezond blijft. Je hart is namelijk, samen met je hersenen, één van de belangrijkste organen van het lichaam.

Er zijn vijf categorieën waarin we de verschillende hartziekten kunnen plaatsen:

Coronaire hartziekten

Dit zijn ziekten die ontstaan door verkalking van de slagaderen. Er blijft dan plaque hangen aan de binnenwand van je slagaders waardoor het bloed meer moeite heeft met het doorstromen.

Cerebrovasculaire aandoeningen

Deze aandoeningen vinden plaats in de hersenen, zoals een herseninfarct of een beroerte. De oorzaak komt vaak echter vanuit het hart, omdat er tijdens deze aandoeningen een verstoring is bij de doorbloeding van de hersenen.

Hartfalen

Bij hartfalen pompt je hart minder goed bloed door het lichaam. De organen en spieren door je hele lichaam krijgen dan minder of te weinig bloed, wat tot veel klachten kan leiden.

Hartritmestoornissen

Hartritmestoornissen zijn stoornissen aan het kloppen van je hart. Je hart klopt onregelmatig, te snel of te langzaam. Ook hierbij kan je lichaam te weinig bloed krijgen, waardoor je spieren en organen minder goed kunnen functioneren.

Aandoeningen van het endocard

Het endocard is de binnenkant van je hart en de hartkleppen. Hier kunnen ontstekingen ontstaan door infecties, maar ook door ouderdom. Dit kan op den duur leiden tot andere aandoeningen aan het hart.

Hoe ontstaan hartziekten?

Hartziekten kunnen om allerlei redenen ontstaan. Vaak speelt ouderdom hierbij een rol, maar ook dieet is een grote factor die meespeelt. Zo heb je een hogere kans op hartziekten wanneer je veel rookt, een hoog cholesterolgehalte hebt, diabetes hebt, overgewicht hebt en wanneer je een hoge bloeddruk hebt. Deze risicofactoren ontstaan vaak als gevolg van een ongebalanceerd dieet.

Hartziekten zijn vaak leeftijd gerelateerd en kunnen erfelijk zijn. Wanneer je jonger dan 40 bent, is de kans op hartziekten erg klein en hoef je je daar ook geen zorgen om te maken. Vanaf 40 jaar is de kans op hartziekten groter en is het goed om te weten of het in je familie heerst. Dan kan je namelijk al preventief maatregelen nemen om de kans op hartziekten te verminderen.

Kunnen vitamines en andere supplementen hartziekten voorkomen of verminderen?

omega 3 vetzuren helpen bij het behoud van een gezond hart

Om de kans op hartziekten zo veel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat je een gevarieerd en gebalanceerd dieet volgt. Ook is het goed om voldoende te bewegen om zo je hart gezond te houden. Het nemen van vitamines en mineralen kan bovendien ook bijdragen aan het behoud van een gezond hart. Wanneer je deze vitamines nodig hebt, kan een huisarts deze op recept schrijven.

1. Vitamine B1

Vitamine B1, of thiamine, komt van nature voor in veel graanproducten, aardappelen, vleesproducten en dierlijke melkproducten. Deze vitamine ondersteunt het hart en is daarom onmisbaar in je dieet wanneer je goed voor je hart wil zorgen.

2. Omega vetzuren

De verschillende omega vetzuren bevatten onder andere DHA en EPA (docosahexaeenzuur en eicosapentaeenzuur). Deze komen voornamelijk voor in omega-3 vetzuren en hebben een positieve bijdrage aan de normale werking van het hart. Je kan omega vetzuren halen uit vette vis, noten, plantaardige olie en algen/plankton supplementen.

3. Knoflook (extract)*

Knoflook is niet alleen lekker, maar ook goed voor je gezondheid. Het is goed voor het hart. Daarnaast draagt het bij aan een gezond cholesterolgehalte van het bloed, wat ook goed is voor de gezondheid van je hart.

*: Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

4. Koriander (extract)*

Koriander is een kruid dat niet iedereen even lekker vindt. Het wordt voornamelijk gebruik in de Midden-Oosterse en Mediterrane keuken. Naast het geven van smaak heeft het echter nog een andere functie. Koriander functioneert namelijk ter ondersteuning van het hart.

*: Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Wanneer je vermoed dat je last hebt van een hartziekte, of klachten aan het hart hebt, neem dan contact op met de huisarts. Die kan je verder onderzoeken en je eventueel doorverwijzen naar een professional.