Acute hepatitis bij kinderen in verschillende landen
Nederland was niet het enige land met acute hepatitis. Volgens de BBC zijn er ook al flink wat gevallen in het Verenigd Koninkrijk geweest. Zo waren er tot nu toe 79 gevallen bekend in Engeland, 14 in Schotland en 15 gevallen verdeeld over Wales en Noord-Ierland. Volgens de UK Health Security Agency (UKSHA) zijn er 8 kinderen opgenomen geweest voor een lever transplantatie.
Ook in Amerika zijn er tot nu toe 9 geregistreerde gevallen geweest van acute hepatitis in de staat Alabama.
In Nederland werken de onderzoekers naar de oorzaak hiervan samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Gezondheidsdienst ECDC. De ECDC liet weten dat er afgelopen week ook een aantal gevallen in Denemarken, Spanje en Ierland bij zijn gekomen. Het gaat hierbij vooral om kinderen tussen de 2 en 5 jaar oud.
Wat is hepatitis?
Normaal gesproken ontstaat hepatitis door een specifiek hepatitisvirus. Hepatitis is namelijk een ontsteking van de lever. Er zijn hier verschillende varianten van, maar normaal gesproken ontstaat dit niet spontaan. Zo kan je het van bepaalde ongewassen of rauwe voedingsmiddelen krijgen, van overmatig alcoholgebruik of door het virus zelf wat je van iemand anders over neemt. Bij de acute hepatitis gevallen lijkt dit allemaal niet het geval te zijn.
Er bestaan 5 hoofdgroepen van hepatitis. Deze kennen we als hepatitis A, B, C, D en E. Via het Rijksvaccinatieprogramma worden de meeste kinderen gevaccineerd tegen hepatitis B. Ook wanneer je op vakantie gaat naar bepaalde landen, krijg je wel eens een vaccinatie tegen hepatitis A. Geen enkele van deze varianten lijkt echter overeen te komen met de hepatitis waar de kinderen momenteel last van hebben.
Adenovirus is een mogelijke trigger
Volgens de USHKA is het adenovirus een mogelijke oorzaak van de acute hepatitis infecties. Dit virus is een verkoudheidsvirus dat bestaat uit meerdere algemene virussen die verkoudheid, braken en diarree kunnen veroorzaken bij kinderen. Uit onderzoek blijkt dat 77% van de geïnfecteerde kinderen ook besmet is met het adenovirus. Het lijkt daarom op een sterk argument.
Hoe het komt dat dit virus echter zo’n sterk effect heeft, is nog onduidelijk. Om mogelijke mutaties van het virus uit te sluiten, wordt hier momenteel onderzoek naar gedaan. Een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat kinderen door de thuisisolatie en corona-maatregelen nu een zwakker immuunsysteem hebben, waardoor zij heftiger reageren op een aanzienlijk “gewoon” virus.
De acute hepatitis kan niet zijn ontstaan voor het corona vaccin, dat is al wel bekend. Dit komt omdat geen enkele van de besmette kinderen is gevaccineerd. Of het virus mogelijk iets te maken heeft met het coronavirus of andere virussen/bacteriën is nog niet bekend. Ook daar moet meer onderzoek naar gedaan worden.
Tips tegen acute hepatitis
Medisch adviseur van de USHKA, Professor Susan Hopkins, raad aan om thuis een aantal maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen. Ze geeft aan dat we veel baat hebben gehad bij de coronamaatregelen omdat mensen nu sowieso al meer aandacht aan hygiëne besteden. Zo geeft ze als advies om als ouder goed op het handen wassen van je kind te letten.
Ook is het goed om te letten op mogelijke symptomen van hepatitis, zoals het vergelen van de huid en het oogwit. Andere symptomen van een leverinfectie zijn:
- Donkere urine
- Jeukende huid
- Veel spierpijn
- Verlies van eetlust
- Koorts
- Buikpijn
- Grijs-achtige of bleke ontlasting