Wat is vergeetachtigheid?
Vergeetachtigheid komt voor wanneer je (tijdelijk) iets vergeet of kwijt bent. Het kan op allerlei momenten voorkomen en de één is er gevoeliger voor dan de ander. Vergeetachtigheid is niet hetzelfde als geheugenverlies en wordt daarom ook niet als een zorgwekkend fenomeen gezien. Wel kan het vervelend zijn wanneer het je overkomt.
In de meeste gevallen heb je last van vergeetachtigheid wanneer er omstandigheden in je leven zijn die je geheugen beïnvloeden. Deze omstandigheden zijn onder andere:
- Een slaaptekort
- Alcoholgebruik
- Stress en spanning
- Depressieve klachten
- Bepaald medicatiegebruik
Veel van deze oorzaken zijn makkelijk op te lossen, waardoor je uiteindelijk ook minder vergeetachtig bent. Wanneer je echter last hebt van chronische depressie, langdurige slaapproblemen of stoornissen zoals ADHD en Autisme, kan het zijn dat je vaker vergeetachtig bent. Ook dit is geen zorgwekkend fenomeen, maar slechts een vervelende ervaring waar je mee kan leren omgaan.
Wanneer is vergeetachtigheid zorgwekkend?
Naarmate je ouder wordt, zal je sneller dingen vergeten of verwarren. Dit is ook niet gek, je hersenen hebben veel meegemaakt door de jaren heen. Hoewel vergeetachtigheid op zichzelf niet zorgwekkend is, zijn er wel instanties waarbij het verstandig kan zijn om contact op te nemen met een huisarts. Mogelijk is er dan meer aan de hand. De volgende symptomen en gedragingen zijn een teken dat het verstandig is om contact met de huisarts op te nemen:
- Dezelfde vragen stellen/jezelf veel herhalen
- Verdwaald raken op plekken waar je normaal gesproken bekend mee bent
- Instructies niet goed kunnen volgen
- Mensen, plaatsen, data en tijden door de war halen
- Niet goed meer voor jezelf kunnen zorgen (zoals vergeten te eten of vergeten te douchen)
Naast ouderdomsvergeetachtigheid, kan je ook last krijgen van andere aandoeningen die je geheugen aantasten. Deze aandoeningen komen vaker voor bij ouderen waardoor het verstandig is om dit in de gaten te houden.
Milde cognitieve stoornis
Milde Cognitieve Stoornis (in het Engels: Mild Cognitive Impairment of MCI) tast de informatieverwerking aan bij mensen. Zij hebben hierdoor sneller last van geheugenproblemen dan andere mensen uit hun leeftijdscategorie. Deze mensen functioneren nog zoals gewoonlijk, maar vergeten sneller details van bepaalde gebeurtenissen. Soms is MCI een voorstadium van dementie, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.
Dementie
Dementie is een aandoening dat geen onderdeel is van verouderen. Het beïnvloedt niet alleen het geheugen, maar ook de taalvaardigheid en andere cognitieve vermogens van de persoon. Er zijn verschillende vormen van dementie, maar Alzheimer is hiervan de meest voorkomende.
Tips tegen vergeetachtigheid
Afhankelijk van de oorzaak, zijn er verschillende dingen die je kan doen tegen vergeetachtigheid. Wanneer je last hebt van Milde Cognitieve Stoornis (MCI) of dementie zullen niet alle tips helpen. In dat geval is het verstandig om in contact te komen met een gespecialiseerde arts zodat die je beter kan ondersteunen.
1. Eet gezond en gevarieerd tegen vergeetachtigheid
Vitamines en mineralen hebben invloed op je geheugen en de ontwikkeling van je hersenen. Door gevarieerd en gezond te eten, krijg je vrijwel alle stoffen binnen die je nodig hebt. Hierdoor blijven je hersenen goed functioneren en zal je minder snel last hebben van vergeetachtigheid. IJzer, jodium en zink dragen bijvoorbeeld bij aan een normaal geheugen. Heb je het idee dat je een vitaminetekort hebt? Vraag dan een bloedwaardeonderzoek aan bij de huisarts.
2. Volg een routine
Het is makkelijker om dingen te vergeten wanneer je geen routine volgt. Door een bepaalde routine aan te houden, weet je precies wat er van je verwacht wordt en ben je minder snel geneigd om dingen te vergeten.
3. Leer een nieuwe vaardigheid tegen vergeetachtigheid
Onze hersenen vinden het leuk om uitgedaagd te worden. Zo houd je ze bezig en kan je je geheugen trainen. Wanneer je een nieuwe vaardigheid leert, worden je hersenen sterker en zal je ook sneller andere informatie onthouden.
4. Slaap voldoende
Zoals we hierboven al noemden, is een slaaptekort een grote oorzaak van vergeetachtigheid. Door voldoende te slapen, krijgen je hersenen de kans om alle informatie te verwerken en op te slaan zodat je deze makkelijker kan onthouden.
5. Wees sociaal
We hebben verschillende vormen van stimulatie nodig in ons dagelijks leven, dus ook sociale stimulatie. Door veel tijd door te brengen met vrienden en familie, kan je je hersenen stimuleren en vergeet je dingen minder snel. Ook kunnen je naasten je helpen bij het onthouden van afspraken, taken en andere informatie. Zo helpen jullie elkaar.