Je moet mogelijk ijzertekort aanvullen in deze situaties
De meeste mensen die in Nederland wonen, halen voldoende ijzer uit de gezonde voeding die ze eten.
Er zijn echter een aantal omstandigheden en situaties die kunnen leiden tot een ijzertekort. Gezien het feit dat ijzer belangrijk voor onze gezondheid is, dient een ijzertekort aanvullen een hoge prioriteit te zijn.
Daarom zoomen wij in dit artikel nader in op 10 situaties die er mogelijk voor kunnen zorgen dat je een ijzertekort hebt. Het is logischerwijs niet gezegd dat je een ijzertekort hebt wanneer één of meerdere situaties van toepassing op jouw leven zijn.
Desalniettemin is het goed om extra alert te zijn en – als je denkt dat je wellicht een tekort aan dit essentiële mineraal hebt – dit door een medisch specialist te laten uitzoeken.
Lees verder om meer te weten te komen over de 10 veelvoorkomende omstandigheden waarin een ijzertekort kan plaatsvinden. Op die manier kan een mogelijk ijzertekort aanvullen sneller en doeltreffender uitgevoerd worden.
1. Je hebt bloedarmoede door ijzertekort
Bloedarmoede wordt door ijzertekort veroorzaakt wanneer er niet genoeg ijzer in jouw rode bloedcellen zit. Zonder een gezond ijzergehalte kunnen je rode bloedcellen niet effectief zuurstof aan jouw cellen en weefsels afgeven. Dit heeft een negatieve impact op jouw gezondheid.
Snel ijzertekort aanvullen – middels suppletie van dit mineraal of het aanvullen van jouw dieet met meer ijzerrijke voedingsmiddelen – zou in dit geval dus noodzakelijk zijn om een goede gezondheid te kunnen waarborgen.
Veelvoorkomende symptomen die gelinkt kunnen worden aan bloedarmoede, zijn onder meer:
- Een vermoeid gevoel
- Jezelf zwak en slap voelen
- Duizeligheid
- Moeite met concentreren hebben
Bloedarmoede door ijzertekort is één van de meest voorkomende vormen van bloedarmoede in Nederland. Tal van mensen in Nederland hebben het – zij moeten dus hun ijzertekort aanvullen om bloedarmoede tegen te gaan.
De oorzaken van bloedarmoede die met grote regelmaat voorkomen, zijn:
- Menstruatie
- Eén of meerdere maagzweren
- Kanker in het spijsverteringskanaal
- Bloedverlies wegens een ongeluk of bloeddonatie
- Inwendige bloeding vanwege langdurig gebruik van bepaalde medicijnen, zoals bijvoorbeeld aspirine en ibuprofen
Kortom, er is een duidelijk verband tussen ijzertekort aanvullen en bloedarmoede.
2. Je bent zwanger en moet daarom een ijzertekort aanvullen
Vrouwen die niet zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten dagelijks 15 tot 16 milligram ijzer innemen. Vrouwen die echter wel zwanger zijn, hebben aanzienlijk meer van dit mineraal nodig. Volgens het Voedingscentrum is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer voor zwangere vrouwen niet precies bekend. Zij raden aan om de dagelijkse te nemen hoeveelheid kort te sluiten met een specialist, zoals jouw huisarts of een diëtist.
Verdubbel niet jouw prenatale vitamines (vitamines die je tijdens de zwangerschap nodig hebt) als je bang bent dat je niet voldoende ijzer binnenkrijgt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je teveel andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan in gezondheidsproblemen resulteren bij jouw baby én jezelf.
Ofwel, ijzertekort aanvullen zou dus op een verantwoorde wijze moeten plaatsvinden. Praat dus met jouw (huis)arts over het nemen van een ijzersupplement in combinatie met prenatale vitaminesupplementen.
3. Je hebt een baby
Een ijzertekort aanvullen komt vaker voor bij aanstaande moeders, maar waarom? Dat zit zo: baby’s slaan overtollig ijzer van hun moeder op terwijl ze in de baarmoeder zitten. Deze voorraden worden door hen gebruikt tijdens hun eerste zes levensmaanden. Na de eerste zes maanden moet je ijzerrijke voedingsmiddelen aan hun dieet toevoegen.
De meeste kinderartsen raden aan om een formule te gebruiken die is verrijkt met ijzer als je jouw baby flesvoeding geeft. Te vroeg geboren baby’s – die geen tijd hebben gehad om hun ijzervoorraden op te bouwen – hebben waarschijnlijk extra van dit mineraal nodig.
Raadpleeg altijd een kinderarts voordat je jouw kind ijzersupplementen geeft.
4. Een ijzertekort aanvullen omdat je menstrueert
Menstruatie put de ijzervoorraden in het vrouwelijk lichaam uit. Dit is de reden waarom vrouwen meer bloedarmoede hebben dan mannen – vooral wanneer zij zich in de overgang bevinden. Sommige onderzoeken suggereren dat etniciteit een risicofactor is voor bloedarmoede.
Naar schatting is 19 procent van de Afro-Amerikaanse en Mexicaans-Amerikaanse vrouwen bloedarm. Vergeleken met 9 tot 12 procent van de niet-Spaanse, blanke vrouwen.
5. Je beoefent een sport en hebt daardoor een ijzertekort
Tal van onderzoekers zijn het eens met elkaar dat vrouwelijke atleten een verhoogd risico op ijzertekort lopen. De exacte reden is tot op heden niet bekend. Onderzoekers theoretiseren dat atleten mogelijk meer rode bloedcellen nodig hebben om zuurstof te vervoeren, zodat ze kunnen blijven presteren gedurende het beoefenen van hun sport.
Ook in deze situatie is het dus belangrijk om rekening te houden met een ijzertekort aanvullen, mits dit noodzakelijk is. Bloedonderzoek zal dat moeten uitwijzen.
6. Je ervaart regelmatig bloedverlies
Mensen die overmatig bloedverlies ervaren, hebben vaak extra van dit mineraal nodig. Bloeddonors en mensen met inwendige bloedingen lopen extra risico op een tekort. Een inwendige bloeding kan worden veroorzaakt door medicijnen of aandoeningen zoals zweren en kanker. Tevens is het belangrijk om te vermelden dat regelmatig bloed doneren afgeraden wordt als je van nature een laag ijzergehalte hebt.
7. Je wordt gedialyseerd
Veel mensen die nierdialyse ondergaan, hebben extra ijzer nodig. De nieren zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van erytropoëtine; een hormoon dat het lichaam vertelt rode bloedcellen aan te maken. Bloedarmoede is vaak een gevolg van nieren die niet goed functioneren.
Tijdens dialyse kun je een kleine hoeveelheid bloed verliezen. En alsmede beperken dialysediëten vaak de ijzerinname. Sommige medicijnen die voor dialyse gebruikt dienen te worden, kunnen eveneens ijzervoorraden in het lichaam uitputten of het vermogen van het lichaam om ijzer op te nemen verstoren.
Met andere woorden, een mogelijk ijzertekort aanvullen en dialyse gaan hand in hand!
8. Je gebruikt medicijnen die je ijzervoorraden uitputten
Sommige medicijnen kunnen het vermogen van jouw lichaam om ijzer te absorberen verstoren. Een mogelijk ijzertekort aanvullen zou daaruit voort kunnen komen. Medicijnen die de ijzervoorraden in het menselijk lichaam kunnen uitputten, zijn onder meer:
- Chinolonen
- Ranitidine
- Angiotensine-converterend enzym (ACE)
- Colestipol
- Cholestyramine
Raadpleeg jouw arts als je jezelf zorgen maakt over een geneesmiddel dat mogelijk ijzertekort kan veroorzaken. Stop echter niet zelf met het innemen van een medicijn, tenzij je specifiek de instructie van een specialist (zoals een arts) krijgt om dit te doen. Een ijzertekort aanvullen moet namelijk op een veilige manier gebeuren.
9. Je hebt ADHD en zou daarom baat bij ijzersuppletie hebben
Een studie uit 2014, gepubliceerd in de “Annals of Medical & Health Sciences Research”, toonde aan dat ijzertekort in toenemende mate wordt geassocieerd met ADHD. Een ijzertekort aanvullen kan een tijdje in beslag nemen, maar zou – volgens dit onderzoek – zeer effectief zijn voor kinderen met ADHD.
Gedurende onderzoek naar de bloedspiegels van ijzer, ferritine, vitamine D, magnesium, calcium en fosfor, ontdekten de onderzoekers dat kinderen met ADHD lagere ijzer- en ferritinespiegels hadden. Ferritine slaat ijzer op in de cellen voor later gebruik.
10. Je moet vaak hoesten vanwege ACE-remmers die je gebruikt
Een ijzertekort aanvullen vindt daarnaast vaker plaats in deze tiende situatie. Deze situatie wordt gekenmerkt door het vaak moeten hoesten of kuchen wegens het gebruik van ACE-remmers. Artsen schrijven ACE-remmers voor om een aantal aandoeningen te behandelen, waaronder:
- Hartziekte
- Hoge bloeddruk
- Diabetes type 2
- Milde nierziekte
ACE-remmers kunnen zelfs helpen bij het voorkomen van nieraandoeningen bij mensen met diabetes type 2.
Een droge hoest is een herhaaldelijk voorkomende bijwerking van dit type medicijn. Volgens een studie hadden mensen die dagelijks 200 milligram ferrosulfaat (ijzer) innamen, minder kans op hoesten.
De onderzoekers ontdekten alsmede dat het nemen van ijzer de hoeveelheid stikstofmonoxide in het bloed verhoogde. Stikstofmonoxide helpt bij het verminderen van hoest die gepaard gaat met ACE-remmers.
IJzertekort aanvullen samengevat
Er zijn veel mensen die baat hebben bij voedingssupplementen met ijzer; zeker diegenen waarbij een ijzertekort aanvullen noodzakelijk is. Dit kan voortkomen uit verschillende situaties, hetgeen in dit artikel beschreven is.
Als je vermoedt dat je een tekort hebt, bijvoorbeeld omdat je last hebt van symptomen die daarmee gepaard kunnen gaan, is het verstandig om dit te laten controleren.
Middels bloedonderzoek kan er gekeken worden of je wel of geen ijzertekort hebt. Stel nooit zelf een diagnose, het kan namelijk zijn dat er andere, onderliggende gezondheidsproblemen meespelen die soortgelijke symptomen veroorzaken.
Idealiter zou je ijzersupplementen op een lege maag moeten nemen, omdat voedsel de hoeveelheid van dit mineraal dat jouw lichaam absorbeert, kan verminderen. Het nemen van een ijzersupplement met voedsel of dranken die vitamine C bevatten, zal je lichaam helpen het ijzer beter te absorberen.
Zorg ervoor dat je alleen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van dit essentiële mineraal inneemt. Deze hoeveelheid mag niet overschreden worden, aangezien teveel ijzer giftig is – vooral voor kinderen. Wil je starten met een ijzertekort aanvullen, dan dien je eerst een arts of diëtist te raadplegen om erachter te komen hoelang je een ijzersupplement moet gebruiken.