Hoe ontstaan pijnlijke spieren?
Pijnlijke spieren kunnen om verschillende redenen ontstaan. De meest voorkomende reden hiervoor is overbelasting. Dit kan je echter in verschillende categorieën indelen. Spierpijn kan echter ook ontstaan door een ziekte, aandoening of het gebruik van medicatie. Het kan daardoor erg lastig zijn om de daadwerkelijke oorzaak vast te stellen. Hieronder vind je een aantal mogelijke oorzaken van pijnlijke spieren:
- Overmatig gebruik van één spier of spiergroep
- Het overslaan van een warm-up en cool-down tijdens het sporten
- Veel druk uitoefenen op één spier of spiergroep
- Chronisch vermoeidheidssyndroom
- Auto-immuunziekten zoals lupus en dermatomyositis
- Bacteriële of virale infecties
- Het gebruik van drugs zoals cocaïne en statines
- Problemen met de schildklier
Hoe kom je van pijnlijke spieren en gewrichten af?
Het is erg lastig om pijnlijke spieren volledig te vermijden. Wanneer je je spieren gebruikt, komt er nu eenmaal druk op te staan en dat kan al snel iets te veel zijn. Toch zijn er wel maatregelen die je kan nemen om de spierpijn te verminderen of om het herstelproces te versnellen. Zo heb je minder snel last van pijnlijke spieren en kan je gauw weer verder gaan.
1. Controleer je bloedwaarden
Soms zijn pijnlijke spieren een gevolg van een vitaminetekort. Deze spierpijn staat dan niet op zichzelf, maar gaat gepaard met flinke vermoeidheid, pijnlijke gewrichten of andere klachten. Het is daarom handig om je bloedwaarden te laten checken bij een huisarts om een vitaminetekort uit te sluiten.
2. Gebruik een ontstekingsremmer tegen pijnlijke spieren
Spierpijn is meestal een indicatie van een kleine plaatselijke ontsteking. Het helpt daarom om ontstekingsremmers te nemen wanneer je last van spierpijn hebt om de pijn te verlichten en om het herstelproces te versnellen.
3. Vermijd belastende oefeningen
Wanneer je spierpijn hebt van het klussen of sporten, is het verstandig om daarna een tijdje geen inspannende bewegingen te maken totdat je spieren zijn hersteld. Je lichaam heeft hier 1 á 2 dagen voor nodig. Als de spierpijn langer dan een week aanhoudt, is het handig om even langs de huisarts te gaan.
4. Doe spierontspanningsoefeningen
Yoga en strekoefeningen zijn een goede manier om je spieren goed uit te rekken zonder deze zwaar te belasten. Je spieren zullen hierdoor meer ontspannen, waardoor ze sneller herstellen. Probeer daarom zo nu en dan spierontspanningsoefeningen uit te voeren, ook wanneer je geen pijnlijke spieren hebt.
5. Eet meer eiwitten
Eiwitten zijn de bouwstenen van onze spieren en helpen bij het herstel en de aanmaak van nieuw spierweefsel. Wanneer je last van spierpijn hebt, is het daarom handig om veel eiwitten te eten zodat je spieren sneller kunnen herstellen.