Het belang van voeding voor je gezondheid
We hebben allemaal water nodig om te overleven, maar voeding is ook erg belangrijk. Dit bevat namelijk de vitaminen en mineralen die ons lichaam gebruikt om gezond te blijven. Toch ligt het allemaal wat ingewikkelder, want voeding kan er ook voor zorgen dat we ons juist minder goed voelen. Het is daarom belangrijk om een balans te vinden zodat we kunnen blijven genieten van eten zonder dat we daaronder gaan lijden.
We kunnen voeding opdelen in meerdere categorieën waarvan elke categorie belangrijk is en een eigen functie heeft. Zo heb je macronutriënten en micronutriënten. De macronutriënten staan voor de koolhydraten, vetten en eiwitten in je voeding. Je hebt hier dagelijks een grote hoeveelheid van nodig en deze stoffen zorgen voor de energie, spieropbouw en vetverbranding in je lichaam. Macronutriënten bevatten ook de calorieën die je dagelijks binnenkrijgt.
Micronutriënten bestaan uit vitaminen, mineralen en spoorelementen. Van deze stoffen krijg je slechts kleine hoeveelheden binnen, maar ze hebben een groot effect op je lichaam en verfijnen als het ware de werking van je lichaam. Zo helpen vitamines om je immuunsysteem te versterken en helpen ze bij het omzetten van macronutriënten in energie.
Wanneer je onvoldoende vitaminen in je lichaam hebt en er sprake van een vitaminetekort is, heeft je lichaam meer moeite met het omzetten van macronutriënten naar energie. Je raakt hierdoor vermoeid. Zo ontstaat het verband tussen vermoeidheid en een vitaminetekort.
Welke vitaminen horen bij vermoeidheid en een vitaminetekort?
Van vrijwel elke vitamine kan je je vermoeid voelen wanneer je hier een tekort aan hebt, maar sommigen zijn belangrijker voor je energiehuishouding dan anderen. Daarom kijken we nu naar de vitamines die het belangrijkst zijn voor je energie en welke het meeste voorkomen bij vermoeidheid en een vitaminetekort.
1. Vitamine B12
Vitamine B12 is een vitamine die helpt je rode bloedcellen aan te maken. Deze bloedcellen zijn nodig om je lichaam te voorzien van zuurstof en andere voedingsmiddelen. Bij een vitamine B12 tekort, mist je lichaam de stoffen om voldoende rode bloedcellen aan te maken. Als een gevolg hiervan kan je last krijgen van bloedarmoede en vermoeidheid. Sommige mensen, zoals mensen met chronische darmziekten, hebben meer moeite met het opnemen van vitamine B12, waardoor zij meer baat hebben bij het eten van voeding met toegevoegde vitamine B12 of supplementen.
2. Vermoeidheid en een vitaminetekort: IJzer
Hoewel ijzer geen vitamine is, speelt het wel een ontzettend grote rol in je lichaam. IJzer zorgt er namelijk voor dat je rode bloedcellen voldoende zuurstof kunnen vervoeren. Deze zuurstof heb je nodig om goed te kunnen functioneren. Zonder zuurstof, voelen je spieren zwakker en verkrampen ze sneller, ook je organen hebben veel zuurstof nodig om optimaal te kunnen functioneren. Bij te weinig ijzer, kan je ook last krijgen van bloedarmoede. Eén van de eerste tekenen van bloedarmoede is vaak vermoeidheid.
3. Vitamine D
Vitamine D is een van de weinige vitamines die we zelf kunnen aanmaken in ons lichaam. Dit doen we via het zonlicht dat onze huid opneemt. Toch komt het vaak voor, als gevolg van een kantoorbaan of slecht weer, dat we te weinig vitamine D in ons lichaam hebben. Vitamine D ondersteunt namelijk de botten en spieren en houdt ons sterk. Wanneer je dan te weinig vitamine D binnenkrijgt, voelen je spieren zwakker, ben je sneller vermoeid en loop je meer kans op botbreuken.
4. Vermoeidheid en een vitaminetekort: Magnesium
Magnesium speelt een grote rol in het onderhouden van de spierfuncties en zenuwfuncties in je lichaam. Wanneer je hier een tekort aan hebt, kan je meer last van spierkrampen krijgen, kan je bepaalde prikkels minder goed verwerken en raak je vermoeid. Dit komt omdat magnesium ook invloed heeft op de hoeveelheid kalium in je spiercellen. Een tekort zorgt ervoor dat er ook minder kalium aanwezig is, waardoor je spieren sneller vermoeid raken.
Vermoeidheid en een vitaminetekort: Hoe ga je het tegen?
Omdat vermoeidheid van veel verschillende kwalen een symptoom kan zijn, is het niet altijd even duidelijk dat er sprake is van een vitaminetekort. De snelste manier om hierachter te komen is om een bloedonderzoek te laten doen bij je huisarts. Zij zien dan direct of je bepaalde voedingsstoffen in je lichaam mist die de vermoeidheid kunnen veroorzaken.
Als dat eenmaal is vastgesteld, kan je ervoor kiezen om supplementen te gebruiken om je vitaminetekort aan te vullen, maar je kan ook je dieet aanpassen zodat je van nature meer van deze vitamine binnenkrijgt.