Kijk niet naar de corona besmettingen door een roze bril
Op 13 juni publiceerden een aantal Britse wetenschappers hun nieuwe bevindingen over het coronavirus en de effecten die het weer daarop hebben. Daaruit bleek dat er in de zomer zo’n 40% minder besmettingen zijn dan in de winter. Dit is natuurlijk ontzettend goed nieuws, maar dat betekent niet dat het virus ten einde is. Volgens Jacco Wallinga, hoofd modelleur van het RIVM, moeten we oppassen dat we niet te lax worden met de maatregelen. Want wanneer de winter er weer aan komt, zullen de besmettingen weer stijgen.
Ook waarschuwt Jan Kulveit van de Oxford Universiteit in Groot Brittannië voor deze vooruitzichten. Hij is bang dat mensen de vermindering in besmettingen zien als een teken dat de groepsimmuniteit versterkt is, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Als we te snel de maatregelen laten vallen, is de kans groot dat er weer een grote stijging van besmettingen in het najaar aankomt.
De meeste corona besmettingen in de winter
Vrijwel iedereen weet inmiddels dat het virus niet goed tegen de zomer kan. We zijn in de zomer namelijk allemaal buiten, waar het virus wordt tegengewerkt door het zonlicht en de hogere luchtvochtigheid. In de winter kan het zich makkelijk verspreiden wanneer we met z’n allen in een dichte, droge ruimte zitten. Toch kunnen er nog steeds uitbraken voorkomen in de zomer, de kans hierop is alleen kleiner dan in andere seizoenen.
Uit onderzoek is gebleken dat het virus zich het beste verspreid in de maanden tussen november en mei. Dat zagen we vorig jaar ook, toen er na de zomervakantie ineens een flinke stijging in het aantal besmettingen naar boven kwam. De maatregelen waren in de zomer te zacht, waardoor we er in het najaar opeens veel strenger mee moesten omgaan. Deze fout moeten we dit jaar zien te voorkomen.
Onvoorspelbaar najaar door vaccinaties
De reden dat er nu zo verschillend gesproken wordt over het virus en de bijbehorende maatregelen komt door de toename van de vaccins. Het is nog onduidelijk of deze het virus in toom houden, of dat we toch nog extra corona maatregelen nodig hebben in het najaar. Toch zijn de vooruitzichten met betrekking tot de vaccins erg positief. Waar Nederland eerst erg achterliep met het vaccineren van haar inwoners, staan we nu als land op de 6e plek binnen de EU.
Er worden nu zo’n kwart miljoen inentingen per dag gegeven en er wordt verwacht dat er nu al meer dan 12 miljoen prikken in totaal zijn gezet. Dit blijft echter een schatting, omdat niet alle vaccinaties even snel geregistreerd worden. Wel is bekend dat 29% van de bevolking al volledig gevaccineerd is.
Waar we als bevolking nu wel op moeten letten is de komende vakantieperiode. Doordat er nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn, gaan er ook meer mensen op vakantie. Dit brengt de nodige risico’s met zich mee. Het RIVM roept daarom op om je toch zo nu en dan te laten testen, ook als je wel een vaccinatie hebt gehad. Zo voorkomen we onnodige corona besmettingen.
Wat kan je doen om corona besmettingen te voorkomen?
Er is momenteel sprake van een versoepeling van de maatregelen, waaronder het dragen van maskers. Hoewel dit natuurlijk goed nieuws is, kan het er ook voor zorgen dat er weer een stijging in de besmettingen aan zit te komen. Het is daarom belangrijk om zelf de nodige maatregelen te nemen om corona besmettingen te voorkomen.
Draag dus nog zo veel mogelijk je masker. Vooral in ruimtes waar veel mensen bij elkaar komen, zoals een supermarkt of een drukke winkelstraat, is dit belangrijk. Zorg er ook voor dat je je laat testen wanneer je symptomen van het virus hebt, en ga niet op vakantie zonder vaccinatie en/of negatieve test.
Buiten afspreken met vrienden en familie is met het zonnige weer erg gezellig en ook zeker iets om je niet van te onthouden. Probeer toch het aantal bezoeken per dag te beperken en houd ook buiten nog afstand van anderen waar dat kan. We zijn nog niet van het virus af, maar dat lukt alleen als we allemaal nog samenwerken om het virus in toom te houden.
Bronnen: Volkskrant en MedRxiv