Veel mensen krijgen in de winterperiode last van lichte eczeem op hun lichaam. Dit wordt ook wel wintereczeem genoemd. Dit ontstaat doordat de lucht niet alleen een stuk kouder is, maar ook veel droger. Door je eigen lichaamswarmte zal het vocht van je huid sneller verdampen, waardoor je huid erg gevoelig achterblijft, legt huisarts Edwin de Vaal uit.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Wat is eczeem?
Eczeem is een overkoepelende term voor meerdere varianten van deze huidaandoening. De meest voorkomende variant hiervan is atopisch eczeem. Dit is wanneer er een allergische reactie op de huid plaatsvindt. Voor veel mensen is dit een chronische aandoening welke zich ontwikkeld in de kindertijd. Met behulp van medicatie kunnen zij de symptomen verminderen. Ook heb je seborroïsch eczeem, een variant dat op de hoofdhuid voorkomt.
In de winter kan iedereen last krijgen van deze zogenoemde wintereczeem. Ook mensen die normaal gesproken helemaal geen last hebben van eczeem. Zowel eczeem als wintereczeem uiten zich via droge, rode plekjes op de huid die erg jeuken en irriteren. Wanneer je er langdurig last van hebt en/of krabt aan deze plekken, kunnen er wondjes ontstaan.
Hoe ga je met wintereczeem om?
De eerste tip van Edwin de Vaal is om niet te vaak te douchen. Drie keer per week is voldoende om jezelf schoon te houden. Let er daarbij ook op dat je niet te heet en te lang doucht. Maximaal 38 graden is meer dan genoeg en voorkomt dat je huid beschadigt raakt.
Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor douche olie in plaats van doucheschuim. Olie helpt om de vetlaag van de huid te herstellen, waardoor er minder snel water verdampt. Zeep haalt deze vetlaag er juist af. Dit kan je wintereczeem verergeren.
Ten slotte is het ook belangrijk om na het douchen je huid goed te verzorgen. Gebruik hiervoor geen bodylotion. Deze zijn voornamelijk op waterbasis en nemen het beschermende vetlaagje van je huid weg. Gebruik daarentegen een vette zalf. Je kan hiervoor normale vaseline gebruiken, maar je kan ook bij de apotheek een speciale huidzalf kopen. Hier heb je geen recept voor nodig.
Moet ik naar de huisarts?
Wanneer je last krijgt van wintereczeem, is dit geen reden om langs de huisarts te gaan. Het is namelijk niet schadelijk en niet besmettelijk. Wel kan het erg vervelend zijn. Het is pas noodzakelijk om naar de huisarts of dermatoloog te gaan wanneer de jeuk en irritatie ondraaglijk wordt. In dat geval is er vaak ook meer aan de hand dan een lichte wintereczeem.
Waar chronische eczeem soms alleen met behulp van een dermatoloog behandeld kan worden, is wintereczeem prima zelf te behandelen met de juiste middelen en maatregelen.
Wanneer je eczeem blijft aanhouden, kan het ook een gevolg zijn van andere omstandigheden dan alleen het weer. Eczeem kan namelijk om meerdere andere redenen ontstaan. Stress, genetica, en irriterende stoffen van buitenaf kunnen ook bijdragen aan een gevoelige huid. In dit geval is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts om te kijken naar de mogelijke oorzaak en een passende eczeem behandeling.
Bronnen: nu.nl en eczeemenzo.nl