Wat zijn de effecten van een blindedarmontsteking?
De blinde darm is een aanhangsel van de dikke darm en heeft een zogenoemd “blind” uiteinde. Wanneer er een verstopping aan de binnenkant plaatsvindt, kan dit leiden tot een ontsteking. Hierbij zwelt je blinde darm op en ontstaan er meerdere bacteriële infecties. Dit leidt tot buikkramp, problemen met naar het toilet gaan en misselijkheid. Als de infectie aanhoudt, kan je blinde darm uiteindelijk knappen. Dit fenomeen wordt darmperforatie genoemd.
Je buikvlies raakt hierbij ook ontstoken en kan zelfs bloedvergiftiging als gevolg hebben. Tegenwoordig is een blindedarmontsteking echter niet meer zo gevaarlijk als het klinkt mits je je op tijd laat behandelen. Vrijwel niemand komt er meer aan te overlijden, maar je kan er wel erg ziek van worden. In sommige gevallen verspreiden de ontstekingen zich namelijk naar je eierstokken, de dikke darm en de dunne darm. Zwangere vrouwen hebben hierdoor een grotere kans op een vroeggeboorte of miskraam.
Iedereen kan een blindedarmontsteking krijgen op elke leeftijd, al krijgen jong volwassenen er vaker mee te maken. Er is echter geen verschil tussen mannen en vrouwen hierbij. Iedereen heeft evenveel kans.
Het verband tussen de blinde darm en IBD
IBD staat voor “Inflammatory Bowel Disease” ofwel “chronische darmontsteking”. Dit is een overkoepelende term voor meerdere aandoeningen, waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De blinde darm werd altijd gezien als een ongebruikt stuk darm dat geen functie meer heeft. Toch heeft onderzoek van Buskens uitgewezen dat er wel degelijk een verband zit tussen colitis ulcerosa en een blindedarmontsteking.
Wanneer je namelijk op vroege leeftijd en blindedarmontsteking hebt gehad, is de kans op colitis ulcerosa kleiner. Mensen met ulcerosa hebben vaak zelfs een vorm van blindedarmontsteking als onderdeel van hun IBD. Dit is vaak alleen op microscopisch niveau zichtbaar. Een mogelijke oorzaak hiervan is dat de blinde darm de dikke darm weer bevolkt met allerlei bacteriën waar je colitis ulcerosa sterk op reageert met een nieuwe ontsteking.
Welke effecten een blindedarmontsteking hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Crohn is momenteel nog onduidelijk.
Hoe herken je een blindedarmontsteking?
Meestal merk je het vrij snel wanneer je een blindedarmontsteking hebt. Dit is geen pretje, maar helpt je wel om snel behandeld te worden. Het begint vaak met een acute pijn rechtsonder in de buik. Je hebt dan vaak ook minder eetlust en koortsverschijnselen. Wanneer je dan je huisarts belt, kan deze je doorverwijzen voor een bloedonderzoek. Wanneer daaruit blijkt dat de ontstekingswaarden erg hoog zijn, wordt er een echo van je buik gemaakt om te bevestigen of het inderdaad om je blinde darm gaat.
Als je colitis ulcerosa hebt, is het lastiger om een blindedarmontsteking te herkennen. Dit heeft mede te maken met het feit dat het hierbij niet door je darmwand heen komt en je buikvlies ook niet ontstoken raakt. Veel mensen klagen daarom om een chronische, zeurende kramp.
Je blindedarm hoeft niet altijd verwijderd te worden bij een ontsteking, tenzij er sprake is van een darmperforatie. Zonder blinde darm kan je echter makkelijk je leven leiden. Het is namelijk geen essentieel onderdeel voor je lichaam.