Wat is je diepe slaap en hoe kan je je diepe slaap verbeteren?
Je diepe slaap is één van de vier verschillende fasen tijdens je nachtrust. Tijdens deze fase sturen je hersenen de minste hersengolven naar buiten en beweegt je lichaam het minst. Je lichaam heeft een diepe slaap nodig om goed te kunnen herstellen. Ook is het belangrijk voor je hersenen, zodat zij de informatie van de vorige dag kunnen opslaan in je geheugen. Je weefsel en cellen herstellen zichzelf en je immuunsysteem heeft de mogelijkheid om zich aan te sterken. Daarom slapen we vaak ook meer wanneer we ziek zijn (geweest).
Wanneer je te weinig diepe slaap krijgt, zal je last kunnen krijgen van geheugenproblemen, vermoeidheid en een zwakker immuunsysteem. Het is daarom belangrijk om elke nacht voldoende rust te krijgen. Er zijn echter wel een aantal manieren waarop je je diepe slaap verbeteren kan door middel van voedingssupplementen.
1. Valeriaan
Valeriaan, of eigenlijk valeriaanwortel, is onderdeel van een kruid dat veel in Azië en Europa voorkomt. Het wordt al eeuwen gebruikt voor zijn kalmerende en herstellende werking. De wortel ruikt sterk en kan worden gedronken als thee, of als pil ingenomen worden. Hoe het precies werkt is onbekend, maar uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het gebruik van valeriaanwortel een positief effect heeft op de kwaliteit van de slaap bij de proefpersonen. Ook zou het klachten van angst en depressie kunnen verlichten, wat het slapen makkelijker maakt wanneer je kampt met slaapproblemen als gevolg van depressie.
2. Melatonine
Je lichaam maakt van nature al melatonine aan. Dit is namelijk een stofje dat aan je hersenen aangeeft dat het tijd is om te gaan slapen. Wanneer je te weinig melatonine aanmaakt, of een ongewoon dagelijks ritme aanhoudt, kan het zijn dat je lichaam te weinig melatonine bevat wanneer je daadwerkelijk gaat slapen. Het is dan lastig om in slaap te vallen en te blijven. Het gebruik van melatonine supplementen kan daarom helpen om je lichaam een zetje in de goede richting te geven.
3. Diepe slaap verbeteren met magnesium
Magnesium is een spoorelement dat belangrijk is voor de gezondheid van je hersenen en daarbij ook je slaap kan beïnvloeden. Magnesium helpt namelijk niet alleen bij het produceren van melatonine, maar ook helpt het om je spieren te kalmeren. Daarnaast zorgt magnesium voor een verhoogde GABA productie, een stofje dat helpt bij het kalmeren van je hersenen.
4. Lavendel
Ook lavendel kan je diepe slaap verbeteren. De geur heeft een kalmerend effect op het lichaam, waardoor je meer ontspannen in bed gaat liggen. Daarnaast zou het nemen van lavendel supplementen of lavendelthee helpen bij het verhogen van de kwaliteit van de slaap. Het is hierbij wel belangrijk om te noteren dat etherische lavendel olie niet geschikt is voor consumptie, maar slechts voor aromatherapie. Lavendelbloesem of speciale capsules zijn hier wel geschikt voor.
5. Diepe slaap verbeteren met glycine
Glycine is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt in je zenuwstelsel. Wanneer je hier een supplement van neemt voor het slapen, helpt het om je lichaamstemperatuur sneller te laten dalen, waardoor je lichaam het signaal krijgt om in slaap te vallen. Ook zou glycine de kwaliteit van de slaap kunnen verbeteren, waardoor je je ‘s ochtends meer uitgerust voelt.
Andere methoden waarmee je je diepe slaap verbeteren kan
Je diepe slaap verbeteren werkt het beste wanneer je voedingssupplementen combineert met een aantal andere methoden. Zo weet je zeker dat je lichaam, geest en ruimte in de optimale staat zijn om te slapen. Met onderstaande tips zorg jij ervoor dat je niet alleen makkelijker in slaap valt, maar dat je diepe slaap verbeteren een eitje wordt!
- Drink geen cafeïne voor het slapengaan
- Vermijd vette maaltijden
- Beweeg meer overdag
- Verminder je blootstelling aan blauw licht voor het slapengaan
- Verminder je alcohol- en drugsgebruik
- Zorg voor een lagere temperatuur in je slaapkamer
- Vermijd harde geluiden en felle lichten in je slaapkamer
- Probeer een aantal ademhalingsoefeningen
- Doe ontspanningsoefeningen voor je naar bed gaat
Lukt het slapen nog steeds niet? Dan is het verstandig om met een arts te praten over mogelijke slaapproblemen.