De eigenschappen van gember
Gember is een plant dat uit zuidoost Azië komt. De wortel hiervan wordt niet alleen in veel culinaire gerechten gebruikt, maar ook komt het veel voor in natuurlijke geneesmiddelen. Het is onderdeel van dezelfde familie als kurkuma en kardemom. Gember kan op allerlei manieren gebruikt worden. Zo heb je het in gedroogde vorm, als poeder of gewoon als verse wortel. Het heeft veel eigenschappen die goed zijn voor je lichaam.
- Het werkt ontstekingsremmend
- Het helpt tegen misselijkheid
- Gember kan gewichtsverlies ondersteunen
- Het kan je bloedsuikerspiegel verlagen
- Gember helpt tegen maagzuur
Daarnaast heeft gember nog veel meer positieve effecten, zoals het verminderen van gewrichtspijn en het helpen bij menstruatiekramp. Van sommige effecten moet nog onderzocht worden in hoeverre deze kloppen, maar tot nu toe lijkt het bewijs veelbelovend.
Wat is het verband tussen gember en slapen?
Omdat gember ook nog wel eens als oppepper wordt gebruikt, lijkt het op het eerste gezicht geen middel dat de slaap kan bevorderen. Toch bevat gember geen stoffen die je juist wakker houden, waardoor het gewoon veilig is om te nemen voor het slapengaan. Gember kan juist helpen bij het bevorderen van je slaap, zodat je een goede nachtrust hebt. Dit komt door de volgende eigenschappen
1. Gember als ontstekingsremmer
Gember bevat gingerol, een olie die van nature voorkomt in de wortel. Het bevat ontzettend veel antioxidanten, waardoor het een ontstekingsremmend effect heeft op het lichaam. Antioxidanten helpen namelijk om je lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade en helpen om je weefsel te herstellen zodat je weer sterk en gezond bent. Wanneer je last hebt van chronische pijn, kan gember helpen om de pijn te verlichten dankzij de antioxidanten, zodat je makkelijker in slaap valt.
2. Gember en slapen bij misselijkheid
Hoe het precies werkt is onduidelijk, maar gember heeft bewezen positieve effecten op misselijkheid en maagzuur. Omdat het veilig is om te nemen voor zwangere mensen, is het ook een effectief middel in het bestrijden van ochtendmisselijkheid. Ook wanneer je veel last hebt van misselijkheid wanneer je in bed ligt, kan gember goed van pas komen.
3. Het helpt bij een slechte spijsvertering
Naast dat gember helpt tegen misselijkheid, is het ook erg effectief bij een slechte spijsvertering. Wanneer je in bed ligt, en last hebt van een vol en opgeblazen gevoel, kan je last hebben van een slechte of trage spijsvertering. De actieve stoffen in gember helpen juist om de vertering in je maag te versnellen, waardoor je voeding sneller doorstroomt naar je darmen en je minder last hebt van een overvol gevoel in je maag.
4. Gember en slapen met een verstopte neus
Tijdens het verkoudheidsseizoen kan gember erg effectief zijn in het bestrijden van een verstopte neus. Stomen met gember kan helpen om het snot in je neus losser te krijgen en het drinken van gemberthee helpt om het slijm in je keel te verminderen.
5. Het helpt tegen obstipatie
Soms is het lastig om in slaap te komen wanneer je last hebt van obstipatie. Het gevoel van een volle darm houd je wakker en is erg oncomfortabel. Gember biedt hierbij een goede oplossing doordat het helpt bij het hydrateren van je stoelgang, waardoor deze makkelijker door je darmen beweegt. Ook bevat gember veel goede vezels die hieraan bijdragen. Drink gedurende de dag een paar koppen gemberthee en je zal merken dat het makkelijker is om naar het toilet te gaan.
Andere tips voor een betere nachtrust
Naast het drinken van gemberthee of het nemen van gember supplementen om beter te slapen, zijn er ook nog andere manieren die het slapen makkelijker maken. Combineer deze tips met elkaar en bekijk voor jezelf welke het beste werken.
- Eet minder vet vlak voordat je gaat slapen
- Verminder je alcoholgebruik
- Beweeg meer overdag
- Doe aan ontspanningsoefeningen
- Vermijd het gebruik van elektronica voordat je gaat slapen
- Verander je slaapkamer in de optimale slaapomgeving
- Verlaag de temperatuur in je slaapkamer
Mocht je ondanks de gember en slapen tips niet in slaap kunnen vallen, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Mogelijk is er dan meer aan de hand en zij kunnen je daarbij helpen.