Waarom hebben we een gezonde nachtrust nodig?
Slapen is niet alleen een ontspannende bezigheid, het is een belangrijk moment waarin je lichaam zichzelf weer kan herstellen. Zonder slaap zouden we niet zijn waar we nu zijn. De meeste volwassenen hebben tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig. Voor kinderen is dit vaak zelfs meer.
Ons lichaam regelt zelf hoeveel slaap we nodig hebben en wanneer dankzij onze interne klok. Dit noemen we ook wel het circadiaans ritme. Voor de meesten houdt dit ritme een cyclus van 24 uur aan, maar deze kan soms afwijken naar 23 of 25 uur. Wanneer we wakker worden, voelen we ons opgewekt. Gedurende de dag wordt je steeds moeier, zodat je ‘s avonds gelijk in slaap kan vallen.
Tijdens de slaap, zijn er vier verschillende fasen waar je je in bevindt. Deze fasen houden een ritme aan van 90 minuten. Als eerste beland je in een lichte slaap waarbij je hersenen en spieren langzaam tot rust komen. Daarna val je dieper in slaap, bewegen je ogen minder en daalt je lichaamstemperatuur. Hierna kom je in een hele diepe slaap terecht. Deze diepe slaap is essentieel voor het verwerken van informatie in de hersenen en het herstellen van je lichaam. Tot slot heb je nog de REM-slaap. Hierin is je lichaam juist heel alert en heb je ook de meeste dromen. Ook je dromen helpen je om informatie te verwerken.
Heb je te weinig slaap? Dan kan dit flinke gevolgen hebben voor je mentale en fysieke gezondheid. Zo ben je wat meer prikkelbaar, heb je moeite met het concentreren en kan je ook last krijgen van hoofdpijn, een hogere bloeddruk en hartslag, en zelfs een lager libido.
Hoe krijg je een gezonde nachtrust?
Te weinig slaap kan een gevolg zijn van een ziekte of aandoening, zoals slapeloosheid, maar het kan ook komen door je levensstijl en omgeving.
Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je slaapkamer de optimale omgeving is om in te slapen, zodat je zeker weet dat het daar niet aan ligt. Hieronder beschrijven we een aantal slaap tips voor je over hoe je een gezonde nachtrust krijgt.
1. Vermijd het nemen van dutjes
Een powernap kan heel voordelig zijn voor je energieniveau, maar langdurig en regelmatig een dutje doen kan er juist ook voor zorgen dat je minder goed in slaap komt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die overdag veel dutten, vaak ook moeier zijn dan mensen die dat niet doen.
2. Maak het niet te warm (of koud)
Hoewel de temperatuur van ons lichaam daalt tijdens het slapen, stijgt de temperatuur van onze huid. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, kan je ‘s nachts last krijgen van veel zweten of omdat je dekens oncomfortabel worden door de hitte. Een te koude kamer voorkomt juist dat je goed kan ontspannen. De ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de 18 graden Celsius.
3. Een gezonde nachtrust tip: Eet niet te laat
Misschien heb je wel ontzettend veel trek in nog een lekkere borrel snack, maar deze kan je beter laten staan. Door te laat op de avond nog te eten, kan je last krijgen van maagzuur of een oncomfortabel vol gevoel in je maag. Als een gevolg hiervan slaap je minder goed. Eet dus maximaal 4 uur voordat je gaat slapen. De bitterballen kan je ook morgen nog eten.
4. Probeer een vast ritme aan te houden
Zoals we eerder al noemden, draait je lichaam op een ritme van ongeveer 24 uur. Wanneer je elke dag op een ander tijdstip naar bed gaat en opstaat, mist je lichaam het ritme en kan het lastiger zijn om in slaap te vallen. Daarom is het verstandig om doordeweeks een vaste bedtijd aan te houden. Zo weet je lichaam ook wat die kan verwachten en maakt je lichaam op de juiste momenten de slaaphormonen aan.
5. Neem een beter matras
Zeker wanneer je net een eigen woning hebt, is de kans groot dat je een makkelijk en goedkoop matras hebt gekozen. Toch kan dit heel slecht zijn voor je nachtrust. Een goed matras is wellicht duur, maar helpt je lichaam door je spieren en ruggenwervel gezond te houden. Er komt minder druk op te staan, waardoor je niet meer met een stijve rug uit bed stapt de volgende ochtend.