Wat is goudpapaver?

De goudpapaver wordt ook wel het slaapmutsje genoemd. De wetenschappelijke naam van deze plant is “Eschscholzia californica” en het komt uit de papaverfamilie. In het Engels wordt het de “Californian Poppy” genoemd. Het is namelijk de nationale bloem van de staat Californië in de Verenigde Staten. De plant komt van oorsprong uit het westen van de VS en het westen van Mexico. Dankzij het warme klimaat daar, is de plant meerjarig en kan het de winter overleven. In koudere klimaten, zoals in Nederland, kan de plant dit niet en wordt het als eenjarig beschouwd[1]Goudpapaver of Slaapmutsje | NVBT. (z.d.). Geraadpleegd op 21 september 2022, van https://www.botanischetuinen.nl/nl/plant/6109/goudpapaver-of-slaapmutsje.

goudpapaver extract kan mogelijk helpen bij bepaalde klachten

De bloem heeft een licht goudkleurige goed, waardoor het zijn naam heeft gekregen. Er bestaan ook variaties met de kleuren wit, donkeroranje en rood. De meest voorkomende kleur is echter de geelgoude kleur die de plant van oorsprong heeft.

Hoewel de goudpapaver in Nederland en België slechts als sierplant wordt gebruikt, gebruikt de inheemse bevolking van de VS de plant al eeuwen vanwege de geneeskrachtige effecten. Zo zouden de zaadjes van de bloem een licht pijnstillende werking hebben en zou de bloem zelf ook therapeutische effecten hebben zoals het kalmeren van de geest. Het stuifmeel wordt gebruikt vanwege cosmetische redenen. Dit komt omdat het een felle gele kleur afgeeft.

Wat zijn de effecten van de goudpapaver?

In Nederland gebruiken we over het algemeen de goudpapaver niet als medicinale plant. Toch zijn er wel andere landen en culturen die hier veel gebruik van maken, en niet zonder reden. De goudpapaver zou namelijk meerdere gezondheidsvoordelen hebben voor lichaam en geest. Juist hierdoor is het erg interessant om te kijken naar de werking van de plant en de mogelijke gezondheidseffecten hiervan.

1. Het kan je slaap verbeteren

De goudpapaver heeft een gunstige invloed op de slaapfunctie** dankzij de actieve bestandsdelen uit de plant. Zo zouden de natuurlijke alkaloïden uit de plant bijdragen aan de productie van GABA in het lichaam waardoor je rustiger wordt en makkelijker in slaap kan vallen[2]Shinjyo, N., Waddell, G., & Green, J. (2020). Valerian Root in Treating Sleep Problems and Associated Disorders-A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of evidence-based integrative … Continue reading. Ook zou de combinatie goudpapaver met valeriaan gunstige effecten hebben, zo blijkt uit onderzoek onder 36 mensen met slaapproblemen[3]Abdellah, S. A., Berlin, A., Blondeau, C., Guinobert, I., Guilbot, A., Beck, M., & Duforez, F. (2019). A combination of Eschscholtzia californica Cham. and Valeriana officinalis L. extracts for … Continue reading. Dit onderzoek had echter geen controlegroep, waardoor er verder onderzoek gedaan zal moeten worden om de resultaten te bewijzen.

2. Het heeft rustgevende effecten

Wanneer je last van slapeloosheid hebt, kunnen hier verschillende redenen voor zijn. Eén van die redenen is stress. Stress zorgt er bij veel mensen voor dat zij minder goed slapen of zelfs helemaal niet in slaap kunnen vallen. Goudpapaver helpt bij geestelijke druk en inspanning** en kan hierdoor de stress (deels) wegnemen of verminderen. Dat blijkt uit onderzoek op muizen[4]Rolland A, Fleurentin J, Lanhers MC, Younos C, Misslin R, Mortier F, Pelt JM. Behavioural effects of the American traditional plant Eschscholzia californica: sedative and anxiolytic properties. … Continue reading.

**: Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Hoe komen deze effecten tot stand?

De goudpapaver werkt natuurlijk niet zomaar, hier komen wat reacties aan te pas. Goudpapaver bevat namelijk verschillende alkaloïden. Dit zijn groepen van werkzame stoffen die stikstof bevatten. De specifieke alkaloïden van de bloem reageren op de GABA-receptoren in je lichaam. GABA is één van de belangrijke neurotransmitters die je helpen bij het slapen[5]Bruni, O., Ferini-Strambi, L., Giacomoni, E., & Pellegrino, P. (2021). Herbal Remedies and Their Possible Effect on the GABAergic System and Sleep. Nutrients, 13(2), 530. … Continue reading. Stoffen die deze receptoren activeren, kunnen dus bijdragen aan het rustgevende en kalmerende effect van GABA.

Meer weten over neurotransmitters zoals GABA?

Is het veilig om goudpapaver in te nemen?

Voordat je gebruik maakt van supplementen en andere middelen, is het belangrijk om dit te overleggen met je arts. In sommige gevallen kunnen natuurlijke stoffen namelijk invloed hebben op je bestaande medicatie, waardoor deze minder goed of helemaal niet meer functioneren. Je arts kan je hier gelukkig over informeren, waardoor je veilig gebruik kan maken van supplementen en je eigen medicijnen.

Het gebruik van goudpapaver is veilig en er zijn geen contra-indicaties die erop wijzen dat het slecht voor de gezondheid kan zijn. Toch is het belangrijk om, als je medicijnen slikt, dit aan te kaarten bij je huisarts.

De meest gebruikelijke dagelijkse dosis van de bloem ligt tussen de 300 en 500 mg bij een extract en tussen de 1000 en 2000 mg bij de losse of gedroogde bloem. Een behandelende expert kan in bepaalde gevallen ook aanraden om een hogere dosis te nemen, maar doe dit alleen met een aanwezige expert[6]Goudpapaver (Slaapmutsje). (z.d.). Superfoodsonline. Geraadpleegd op 21 september 2022, van https://www.superfoodsonline.nl/kruiden/kruiden-botanicals/goudpapaver.

Hoewel je weinig tot geen bijwerkingen zal ervaren bij het gebruik van goudpapaver, is het handig om er rekening mee te houden dat je je wat slaperig kan voelen. Het is daarom niet verstandig om te rijden vlak nadat je het extract hebt ingenomen. Neem het extract daarom vlak voor je gaat slapen, of later op de dag wanneer je de deur niet meer uit hoeft.

Tips om te helpen met slapen

Naast het gebruik van goudpapaver, zijn er ook nog andere dingen die je kan doen om je nachtrust te verbeteren. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet die je hierbij kunnen helpen. Probeer ze op je gemak uit en ontdek welke het beste bij je passen. Niet iedereen reageert hetzelfde, daarom is het goed om wat variatie te hebben.

lekker slapen met behulp van onze tips
  • Gebruik kamille, valeriaan of lavendel voor een betere nachtrust (let op, de effecten van de kruiden zijn nog in behandeling bij de Europese Commissie).
  • Neem een melatonine tabletje in voor het slapen gaan.
  • Vermijd dutjes overdag.
  • Volg een vaste routine waardoor je dagelijks rond dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat.
  • Sport overdag, maar niet ‘s avonds.
  • Vermijd vette happen, alcohol en koffie vlak voor het slapengaan.
  • Doe ontspanningsoefeningen zoals yoga, ademhalingsoefeningen of mediteren.
  • Maak van je slaapkamer de optimale kamer. Zorg voor comfort, een goede temperatuur, weinig licht en geluid.
  • Vermijd (veel) blootstelling aan blauw licht wanneer je in bed ligt.
  • Schrijf je gedachten op in een schrift om ze uit je hoofd te krijgen.

Meer weten over mediteren?

Korte samenvatting

Goudpapaver is een goudgele bloem dat van oorsprong uit het westen van de VS en Mexico komt. Deze plant wordt in Nederland en België als sierplant gebruikt, maar door de inheemse bevolking van de VS wordt het al eeuwen als medicinaal middel gebruikt. Zo zou de goudpapaver namelijk kunnen bijdragen aan je slaap en ontspanning. Daarnaast zou het de productie van de neurotransmitters GABA stimuleren. De effecten van deze bloem moeten nog onderbouwd worden door de Europese Commissie.

In principe kan je de plant en het extract hiervan veilig innemen, maar overleg wel altijd eerst met je huisarts wanneer je ook medicijnen slikt om zeker te weten dat het geen tegenwerking geeft. Ook is het verstandig om het niet in te nemen vlak voor je gaat rijden.

Bekijk hier nog meer tips om beter te slapen

Referenties

Referenties
1 Goudpapaver of Slaapmutsje | NVBT. (z.d.). Geraadpleegd op 21 september 2022, van https://www.botanischetuinen.nl/nl/plant/6109/goudpapaver-of-slaapmutsje
2 Shinjyo, N., Waddell, G., & Green, J. (2020). Valerian Root in Treating Sleep Problems and Associated Disorders-A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of evidence-based integrative medicine, 25, 2515690X20967323. https://doi.org/10.1177/2515690X20967323
3 Abdellah, S. A., Berlin, A., Blondeau, C., Guinobert, I., Guilbot, A., Beck, M., & Duforez, F. (2019). A combination of Eschscholtzia californica Cham. and Valeriana officinalis L. extracts for adjustment insomnia: A prospective observational study. Journal of traditional and complementary medicine, 10(2), 116–123. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2019.02.003
4 Rolland A, Fleurentin J, Lanhers MC, Younos C, Misslin R, Mortier F, Pelt JM. Behavioural effects of the American traditional plant Eschscholzia californica: sedative and anxiolytic properties. Planta Med. 1991 Jun;57(3):212-6. doi: 10.1055/s-2006-960076. PMID: 1680240.
5 Bruni, O., Ferini-Strambi, L., Giacomoni, E., & Pellegrino, P. (2021). Herbal Remedies and Their Possible Effect on the GABAergic System and Sleep. Nutrients, 13(2), 530. https://doi.org/10.3390/nu13020530
6 Goudpapaver (Slaapmutsje). (z.d.). Superfoodsonline. Geraadpleegd op 21 september 2022, van https://www.superfoodsonline.nl/kruiden/kruiden-botanicals/goudpapaver