Wanneer wordt stress ongezond?

supplement tegen stress kan effectief zijn

Het hebben van stress is een normale lichamelijke respons. Wanneer je je namelijk in een stressvolle situatie bevindt, produceert je lichaam meer cortisol. Dat leidt tot een “fight or flight” respons. Vroeger was dat heel handig om van gevaarlijke dieren te vluchten, en tegenwoordig helpt het ons om een spannende presentatie toch goed door te komen, of om veilig uit een onveilige situatie te komen. Toch kan stress ook ongezond worden.

Wanneer je namelijk ook stress ervaart op momenten waar je normaal gesproken geen stress zou moeten ervaren, gaat er iets niet helemaal goed. Langdurige hoge cortisolgehalten dragen daarnaast ook bij aan een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en ernstige angstklachten.

Het is niet altijd even makkelijk om gezonde en ongezonde stress te herkennen. Op deze momenten is het belangrijk om te focussen op je omgeving en je gedachten. Vraag aan jezelf of dit een situatie is waar je normaal gesproken zenuwachtig voor zou zijn, en zo ja, hoelang dat dan in normale situaties zou duren. Ook wanneer je merkt dat je moeite hebt om in slaap te vallen omdat je ligt te malen met je gedachten, is dit een teken van stress.

Welk supplement tegen stress is effectief?

therapie is ook effectief bij aanhoudende stress

Wanneer je langdurig last hebt van stress en stress-gerelateerde klachten, kan dit vervelende effecten op je gezondheid hebben. Je kan bijvoorbeeld sneller last krijgen van hoofdpijn, angst klachten, misselijkheid en vermoeidheid doordat je slechter slaapt. In deze gevallen is het verstandig om contact op te nemen met een professional. In de tussentijd kan je ook gebruik maken van een supplement tegen stress die je klachten mogelijk kan verminderen.

1. Melatonine

Een goede nachtrust kan goed helpen tegen stress klachten, wat erg oneerlijk lijkt wanneer je juist door de stress slecht slaapt. Het nemen van een melatonine supplement kan hier echter bij helpen. Melatonine is namelijk een stof dat je lichaam verteld dat het tijd is om te gaan slapen, waardoor je moeier wordt en je spieren meer ontspannen. Zo val je makkelijker in slaap en slaap je vaak ook makkelijker door.

2. Glycine als supplement tegen stress

Glycine is een aminozuur dat normaal gesproken je lichaam ondersteunt bij het aanmaken van eiwitten. Het heeft echter ook een andere functie, namelijk: het verhogen van je concentratie. Ook helpt het je lichaam door je basistemperatuur licht te verlagen, waardoor je lichaam zich makkelijker kan klaarmaken om te gaan slapen.

3. L-theanine

Van nature komt L-theanine voor in (groene) thee, maar je kan het ook als concentraat verkrijgen. Het is een van de weinige stoffen die een ontspannend effect hebben, zonder verdovend te werken. L-theanine kan helpen bij het verminderen van stress klachten en het helpen met ontspannen. Uit onderzoek is daarnaast ook gebleken dat het een positieve invloed heeft op het geheugen en het vermogen om je te concentreren tijdens het uitvoeren van lastige taken.

4. Supplement tegen stress: Vitamine B-complex

Een vitamine B-complex is een supplement dat verschillende soorten vitamine B bevat. Vrijwel alle soorten vitamine B dragen namelijk bij aan je energiegehalte en stressniveau, waardoor je de beste resultaten verkrijgt door een complex van de verschillende vitaminen te slikken. Vitamine B helpt bij het verbeteren van je gemoedstoestand, waardoor je je sneller ontspannen voelt. Ook zorgt het ervoor dat je meer energie hebt, waardoor je beter in staat bent om verschillende taken uit te voeren.

Alternatieven voor een supplement tegen stress

Wanneer je liever geen supplement tegen stress wil nemen, zijn er ook een aantal andere dingen die je kan doen om je stressniveau te verlagen. De effectiviteit van deze tips verschilt per persoon, dus probeer ze gerust op je gemak uit.

  • Doe verschillende ontspanningsoefeningen
  • Probeer te mediteren voor het slapen
  • Schrijf je gedachten en angsten op in een boekje om het uit je hoofd te krijgen
  • Praat met een professional
  • Beweeg meer
  • Praat erover met iemand die je vertrouwt
  • Verminder je alcoholinname en/of drugsgebruik

Mocht je langdurig last hebben van stress en lijken de klachten alleen maar erger te worden? Neem dan direct contact op met je huisarts of een professional. Zij kunnen hulp bieden die specifiek op jou gericht is.