Vitaminen worden vaak in twee groepen ingedeeld: Wateroplosbare vitaminen en vetoplosbare vitaminen. Hoewel de benaming een beetje een beeld geeft van het type vitamine, blijft veel achterliggende informatie relatief onbekend.
In dit artikel kijken we daarom naar hetgeen deze vitaminen (die wateroplosbaar zijn) inhouden, wat ze in jouw lichaam doen en hoe je ermee omgaat.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Wat zijn wateroplosbare vitaminen?
Wateroplosbare vitaminen zijn micronutriënten die, zoals de naam al laat vermoeden, in water oplosbaar zijn. Dit houdt in dat zij al snel verdwijnen wanneer je ze kookt, wat onder andere het geval is bij vitamine C.
Wanneer je vitaminen binnenkrijgt die in water oplosbaar zijn, betekent dit dat zij niet lang in je lichaam opgeslagen zullen blijven.
Je lichaam neemt deze vitaminen op totdat het natuurlijke limiet bereikt is. Een overschot plas je vervolgens uit. Je moet daarom voldoende van deze vitaminen binnenkrijgen via je voeding om een tekort tegen te gaan.
Er blijken 9 wateroplosbare vitaminen te zijn, namelijk:
- Vitamine B1
- Vitamine B2
- Vitamine B3
- Vitamine B5
- Vitamine B6
- Vitamine B8
- Vitamine B11
- Vitamine B12
- Vitamine C
Doordat je deze wateroplosbare vitaminen uitplast wanneer je er te veel van binnenkrijgt, zitten er weinig risico’s verbonden aan de overconsumptie van deze vitaminesoorten.
Toch is het zaak om nooit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te overschrijden, omdat een overschot kortstondig kan resulteren in vervelende klachten. Denk daarbij aan kramp, buikpijn en diarree.
Wat doen wateroplosbare vitaminen in je lichaam?
Hoewel elke vitamine een aparte werking heeft, hebben de wateroplosbare vitaminen één ding gemeen: Ze helpen vrijwel allemaal om energie uit je voedingstoffen vrij te maken.
Ook komen wateroplosbare vitaminen direct in de bloedbaan terecht, waar ze hun werk kunnen doen.
In water oplosbare vitaminen vervullen veelal een belangrijke functie in het bloed, de huid, of de organen. Het moge duidelijk zijn dat je iedere dag voldoende van deze vitaminesoorten binnen moet krijgen.
Hoe ga je ermee om?
Het voordeel van deze vitaminen is dat zij gemakkelijk opgenomen en uitgescheiden worden. Het enige waar je zelf op moet letten, is dat je voldoende voedingsmiddelen nuttigt die deze vitaminen bevatten.
Wat eveneens handig is om op te letten, is dat – wanneer je groenten kookt – je dit niet te lang doet. Vooral vitamine C zal als wateroplosbare vitamine snel vervliegen wanneer het in aanraking komt met kokend water. Ook wanneer je een smoothie maakt, is het raadzaam om deze direct te drinken in plaats van deze langdurig te bewaren.
Als je het idee hebt dat je te weinig vitaminen binnenkrijgt, dan kan je overwegen om vitaminesupplementen te kopen. Op die manier voorzie je jouw lichaam van extra voedingsstoffen. Let op dat je jezelf aan de dagelijks aanbevolen dosis houdt. Ook is het belangrijk om, bij medicatiegebruik, vooraf met de huisarts te overleggen of je deze supplementen mag slikken.