Wat is zink als spoorelement?
Zink is een spoorelement en heeft een grote functie in je lichaam. Het is namelijk onderdeel van meerdere enzymen die een rol spelen in je stofwisseling. Daarnaast heb je het ook nodig voor het opbouwen van een gezond immuunsysteem en helpt het bij de ontwikkeling van eiwitten.
Zink wordt gezien als een essentieel spoorelement. Dit houdt in dat je lichaam het niet zelf kan aanmaken of opslaan. Daarom heb je het dagelijks uit je voeding nodig. Een zinktekort komt vrijwel niet meer voor in Nederland, maar er zijn nog een aantal risicogroepen die meer moeten letten op hun zink inname, zoals:
- Baby’s en kinderen die nog borstvoeding krijgen
- Zwangere mensen
- Mensen met een alcoholverslaving
- Ouderen
Zink zit veel in schaaldieren, granen, noten, kaas en vlees. Wanneer je gevarieerd eet, is de kans klein dat je een tekort oploopt. Wanneer je echter tot de risicogroep behoort of een medische indicatie hebt waardoor je risico loopt op een zinktekort, is het verstandig om gebruik te maken van een zink voedingssupplement.
De functie van een zink voedingssupplement
Omdat zink een vrij grote rol speelt in je lichaam, kan het nemen van een zink voedingssupplement al snel positieve effecten geven wanneer je normaal gesproken een laag zinkgehalte hebt. Let echter op dat je niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 9 mg overschrijdt, want dan kan je last krijgen van bijwerkingen.
1. Zink voedingssupplement geeft je immuunsysteem een boost
Zink ondersteunt je immuunsysteem en helpt je cellen om signalen aan elkaar door te geven. Bij te weinig zink in je lichaam, functioneren je cellen minder goed waardoor je een zwakkere respons hebt op ziekten.
2. Het kan de kans op ouderdomsziekten verminderen
Naarmate je ouder wordt, wordt je immuunsysteem vaak ook zwakker. Dit is heel normaal, maar kan wel voor ouderdom gerelateerde ziekten zorgen, zoals longontsteking, verschillende infecties en maculadegeneratie. Zink kan dit tegengaan doordat het de T-cellen ondersteunt in je lichaam. Je T-cellen helpen je lichaam door ziektemakers te bevechten en af te voeren.
3. Het is effectief tegen ontstekingen
Zink gaat actief de ontsteking veroorzakende stoffen in je lichaam tegen. Daarnaast gaat het ook oxidatieve schade tegen, waardoor je minder snel last krijgt van spierpijn en kramp. Ook bij chronische ontstekingen kan het gebruik van zink de pijn verzwakken.
4. Zink voedingssupplement ondersteunt de wondgenezing
Je huid bevat een vrij hoog gehalte aan zink, wel 5% van het volledige zinkgehalte in je lichaam. Het helpt je huid door de collageenproductie te ondersteunen en zorgt ervoor dat je lichaam snel reageert op een wondje of ontsteking. Daarom kan zink helpen om de wondgenezing te versnellen. Zink wordt om deze reden ook regelmatig bij wondherstel in ziekenhuizen gebruikt.
5. Het kan acne verminderen
Bijna 10% van de hele wereldbevolking heeft last van acne. Dit is natuurlijk erg vervelend en het ontstaat vaak als reactie op kleine ontstekinkjes in de huid. Zink helpt om deze ontstekingen te verminderen, waardoor je ook minder last zal hebben van acne. Daarnaast hebben mensen met acne vaak ook lagere zinkgehaltes, waardoor zij baat hebben bij het gebruiken van een zink voedingssupplement. Neem supplementen met zink echter altijd in overleg met een arts, zodat je zeker weet of het geen tegenwerking geeft met je bestaande medicatie.
Wat gebeurt er wanneer je teveel van een zink voedingssupplement neemt?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van zink is 9 mg voor mannen vanaf 18 jaar en 7 mg voor vrouwen vanaf 18 jaar. Vrouwen die zwanger zijn en borstvoeding geven hebben meer nodig, ongeveer 9,1 mg tot 11 mg. Meer heeft je lichaam niet nodig en kan je lichaam ook niet gebruiken. Neem je wel teveel in, dan kan je last krijgen van verschillende bijwerkingen.
Zo kan je last krijgen van misselijkheid, braken, buikkramp, diarree, en een vermindering van je HDL-cholesterol niveau. Een ernstig teveel van zink kan ook leiden tot een tekort aan andere mineralen, zoals ijzer en koper. Dit gebeurt echter alleen in extreme gevallen waarbij je meer dan 60 mg per dag neemt gedurende 10 weken.
Wanneer je een keertje iets teveel zink hebt genomen, zal je hier weinig van merken. Je krijgt hooguit een beetje last van buikpijn en misselijkheid. Bij een langdurig overschot komen er echter meer symptomen bij kijken. Neem daarom geen zink voedingssupplement wanneer je al voldoende zink uit je voeding haalt, tenzij het door je huisarts wordt aangeraden.