Bij een goed en volwaardig koolhydraatarme levensstijl krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Wellicht krijg je zelfs meer gezonde voedingsstoffen binnen dan bij je oude eetpatroon. Je eet namelijk meer groenten, meer verse producten en minder uit pakjes en zakjes.
Toch is het slikken van enkele supplementen – zeker in het begin – aan te raden. Je lichaam zal moeten wennen aan de nieuwe manier van eten. Om ervoor te zorgen dat jouw lijf zo min mogelijk last van dit nieuwe voedingspatroon heeft, is het verstandig een aantal supplementen te slikken als je een koolhydraatarm dieet volgt.
In dit artikel geven wij jou een aantal tips over de supplementen die aangeraden worden en waarom ze jou kunnen helpen. Je bent natuurlijk niet verplicht om dit allemaal te nemen, maar het kan wel fijn zijn. Lees het daarom eens rustig door.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Waarom supplementen slikken?
Tijdens een koolhydraatarm dieet eet je gezond en val je vaak af. Maar doordat je bepaalde producten in mindere hoeveelheden neemt, kunnen er tekorten ontstaan. Er zijn verschillende redenen te bedenken voor het slikken van supplementen. Dit is niet omdat je perse tekorten oploopt wegens dit dieet, maar wel omdat het koolhydraatarm dieet invloed kan hebben op je vochthuishouding.
Door de juiste supplementen te nemen, kun je klachten voorkomen. Denk daarbij aan:
- Vermoeidheid
- Kramp
- Obstipatie
- Spierpijn
- Hoofdpijn
Je eet minder fruit en granen
Tijdens een koolhydraatarm dieet vermijd je graanproducten en andere zetmeelrijke producten. Ook eet je vaak enkel bosvruchten en minder fruit dan dat je misschien gewend bent. Dit vul je natuurlijk aan met extra groenten.
Je vermijdt alle snelle koolhydraten die leiden tot pieken in je bloedsuikerspiegel, en vervangt deze door veel eiwitten en gezonde vetten. Eiwitten en vetten zijn immers goede energiebronnen, die je geleidelijk energie geven en zorgen voor een langer verzadigd gevoel.
Wil je meer informatie over een koolhydraatarm dieet? Kijk dan eens naar een koolhydraatarm kookboek. Daarin vind je uitleg over deze levensstijl en ook wordt alle informatie duidelijk uitgelegd. Zo wordt onder andere het verschil tussen fruit en andere koolhydraatrijke producten uitgelegd.
Koolhydraatrijke producten en fruitsoorten bestaan niet alleen uit snelle koolhydraten. Er zitten ook veel andere goede voedingsstoffen in. Denk bijvoorbeeld aan de vele vitaminen en mineralen in fruit, en de vezels in (volkoren) graanproducten. Doordat je deze producten in mindere mate eet, krijg je ook minder van deze goede voedingsstoffen binnen.
Daarnaast wordt er bijvoorbeeld aan veel broodsoorten jodium toegevoegd, omdat wij Nederlanders anders een tekort kunnen krijgen. Eet je geen brood, dan vul je dit zelf aan door LoSalt met jodium te nemen. Meer jodium heb je niet nodig en is zelfs gevaarlijk. Teveel jodium kan zorgen voor onder andere hartkloppingen of een gejaagd gevoel.
Als je geen of minder zout wilt eten, dan kun je kiezen voor kelpsupplementen. Deze supplementen zijn gemaakt van een soort zeewier en zitten vol met vitaminen, mineralen en… jodium! Kelp is verkrijgbaar in tabletten die je dagelijks kunt innemen met een beetje water. Een volwassene heeft ongeveer 150 microgram jodium per dag nodig.
LET OP: Heb je een traagwerkende of te snelwerkende schildklier? Dan geldt een ander jodiumadvies. Win in dat geval advies in bij een medisch specialist, zoals jouw huisarts.
Vitamine D is voor iedereen belangrijk
Steeds meer mensen in Nederland hebben een vitamine D tekort. Vitamine D wordt namelijk aangemaakt wanneer de zon op onze huid schijnt.
In Nederland is het natuurlijk niet altijd zo zonnig, vandaar dat we met name in de winter een vitamine D tekort kunnen oplopen. Zeker ouderen en mensen met een donkere huid, lopen hier een hoger risico op. Vitamine D is voor iedereen belangrijk, dus niet alleen als je een koolhydraatarm dieet volgt.
Zo blijkt er ook een verband gevonden te zijn tussen een tekort aan vitamine D en het coronavirus. Vitamine D is ontzettend belangrijk voor ons immuunsysteem. Daarnaast is vitamine D onmisbaar voor je botten, spieren en hersenen.
Zorg bij een vitamine D supplement dat er ook vitamine K in zit. Vitamine K zorgt ervoor dat vitamine D beter opgenomen kan worden, met als gevolg een betere werking. Als je bloedverdunners gebruikt, dan dien je het slikken van dergelijke supplementen eerst met je (huis)arts te overleggen.
Magnesium en andere mineralen zijn ook belangrijk
Wanneer je afvalt, verlies je gedurende de eerste weken vaak veel vocht en houd je minder vocht vast. Daardoor kun je essentiële mineralen verliezen. Dit zijn mineralen zoals magnesium en kalium.
Een van de eerste tekenen van een magnesium en / of kalium tekort, is kramp (bijvoorbeeld in je benen, tijdens je slaap, enzovoort). Je kunt magnesium supplementen slikken. Kies geen magnesiumoxide (deze worden niet opgenomen) of andere goedkope magnesiumtabletten waar niks op staat vermeld.
Gebruik idealiter geen kaliumsupplementen. Je kunt kiezen voor Keltisch zeezout; hierin zit ook kalium.