Oefenhapjes van vaste voeding
Vanaf 4 maanden mag jouw baby beginnen met oefenhapjes. Het doel van oefenhapjes is de motorische vaardigheden leren om vastere voeding te eten.
Je kunt bijna alle gezonde voedingsmiddelen geven die jij zelf ook eet. Kijk goed of jouw baby er aan toe is. Dit kun je bijvoorbeeld merken aan dat hij veel naar jouw eten kijkt en/of smakkende geluidjes maakt.
Tijdens de oefenhapjes is het belangrijk dat jouw baby rechtop kan zitten en goed kan slikken. Door oefenhapjes leert jouw baby om te gaan met andere smaken.
Hierdoor is de kans groter dat bij de eerste hapjes jouw baby de voeding daadwerkelijk eet. Dit is belangrijk, omdat anders jouw baby onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Je kunt bijvoorbeeld een lepeltje geprakte groente, fruit, gaar gebakken vis of vlees geven.
Eerste hapjes van vaste voeding
Vanaf 6 maanden heeft jouw baby vaste voeding nodig naast borst- of flesvoeding om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Je bouwt dan de oefenhapjes uit door meer voedsel te geven.
Vanaf 8 maanden mag jouw baby pindakaas en ei. Als jouw baby ernstig eczeem of een voedselallergie heeft mag je al voor de leeftijd van 6 maanden deze producten geven. Het is wel belangrijk om dit te overleggen met een arts of diëtist.
Er zijn diverse voedingsschema’s waarin staat hoe je de vaste voeding kunt uitbreiden. Het doel is dat jouw baby tussen de 8 en 12 maanden volledige maaltijden kan eten. Er mag hier nog wel borstvoeding bij worden gegeven.
Rapley methode
Dit is een methode waarbij jouw baby voeding mag onderzoeken en jouw of iemand anders nadoet. Jouw baby kan vanaf 6 maanden beginnen met deze methode om vaste voeding te leren eten.
Het is bij deze methode ook belangrijk dat jouw baby rechtop kan zitten. Er kan eventueel ondersteuning worden gebruikt hiervoor.
De Rapley-methode wordt onder andere afgeraden als jouw baby te vroeg is geboren, nog niet goed rechtop kan zitten en/of niet zelfstandig kan kauwen en oppakken. Als er spijsverteringsproblemen, allergieën en intoleranties voorkomen in de familie, is de Rapley-methode ook geen goede keuze.
Kant-en-klare babyvoeding versus zelfgemaakte babyvoeding
De kant-en-klare babyvoeding gebruiken bij het toewerken naar volledige vaste voeding is een snelle en makkelijke manier.
Daarentegen heeft zelfgemaakte babyvoeding veel meer gezondheidsvoordelen. Zo bevat het veel meer voedingsstoffen en weet jij precies wat erin zit.
Als jij een goede planning maakt hoeft het ook niet veel tijd te kosten. Het is bovendien veel goedkoper dan de kant-en-klare potjesvoeding. Je hoeft meestal niet apart te koken.
Kant-en-klare babyvoeding is vaak glad van structuur en heeft geen duidelijke smaak, doordat het gemixt is. Door zelf babyvoeding te maken leert jouw baby om te gaan met verschillende texturen en losse smaken.
Je kunt de babyvoeding mealpreppen en in porties invriezen. Dit scheelt veel tijd vergeleken met elke keer apart vaste voeding te maken. Je kunt de voeding pureren of een speciale babyvoedingmaker maken. In dit apparaat kan je stomen, blenden, ontdooien en verwarmen.